Осам дивљих мачака Русије: Брзе, намћорасте, лепе и опасне

Legion Media
Ако у дивљини наиђете на неку од њих, од ових ретких дивљих мачака, тај сусрет сигурно нећете заборавити! Рецимо, ако сте случајно срели амурског тигра који је гладан или упознали паласову мачку, праву звезду руског интернета...

Према резултатима истраживања компаније „Далија” из 2017. године, Русија има највећи проценат власника мачака на свету. 59% грађана Русије може се похвалити да има бар једну. Руске мачке чувају музеј „Ермитаж”, предвиђају резултате фудбалских утакмица, прате руску морнарицу на њеним мисијама и чак проверавају конструкције бродова. Међутим, нису све руске мачке пријатељски расположене. Упознајте осам врста дивљих мачака које настањују Русију.   

Амурски тигар

Амурски тигар, такође познат као сибирски тигар, најсевернија је подврста ове велике врсте мачака. Ради се о једној од највећих и најређих мачака на свету. Амурски тигар се налази на међународној листи угрожених животињских врста. На Далеком истоку Русије популација амурских тигрова броји око 500 јединки.

Већином тигрови живе усамљеничким животом, али дешава се и да формирају заједнице. Тигрови Борис и Светлана 2013. године су изгубили родитеље, али их је спасло особље рехабилитационог центра за тигрове у Приморском крају. 2014. године пуштени су на слободу у различитим рејонима њиховог станишта, али за следећих шест месеци Борис је прешао 480 километара и придружио се својој тигрици Светлани. Још живе заједно и чак имају потомство.

Далекоисточни леопард

Ово је једини леопард који може да опстане у снегу. Не ужива баш у зими, али му снег помаже у лову, јер има бело крзно. Далекоисточни леопард у стању је да види у потпуном мраку, а његове изузетно меке шапе не остављају никакав траг. Може сатима у истом положају да вреба плен, пре него што насрне на њега муњевитом брзином.

Далекоисточни леопард такође спада међу угрожене животињске врсте. У дивљини живи само 70 јединки.

Паласова мачка

Ова дугодлака мачка настањује степе руских република Алтај и Бурјатија, као и област поред руско-монголске границе. Име је добила по немачком природњаку Петеру Паласу који ју је описао почетком 18. века. Данас у Русији живи 3000 јединки и врста спада међу угрожене.

У Русији паласова мачка је права звезда интернета, а најпознатија шала гласи: „Помази мацу. Нећеш?! Помази, кад кажем!!!!” Захваљујући овом мему, милиони људи су сазнали за овог неодољивог намћорастог чупавца. Међутим, мали број људи је имао прилике да ову мачку види у дивљини, јер воли самоћу и лови само ноћу. 

Већи део времена проводи спавајући, али немојте јој замерити, јер јој је крзно тако дугачко да јој вероватно отежава кретање. Зато је скривање њен најбољи начин одбране. Иако изгледа као симпатична ленштина, има незгодну нарав, па је боље бити на опрезу! 

Рис

Рис има све што је потребно за праву руску зиму. Чим захладни, крзно му постаје густо и ледени ветрови му не могу ништа. Иако је рис једна од најраспрострањенијих мачака у Русији, ретко ћете на њега наићи у дивљини. Број јединки је у опадању, због ловокрадица које га лове због цењеног крзна, посебно у јужном Сибиру. 

Лови само ноћу и избегава људе. Обично напада само када жели да заштити младунчад.

Снежни леопард

Руски назив за ову ретку животињу је „ирбис”. То је једина велика мачка која живи у планинама. С обзиром да му је популација мала, а станиште високо у планинама, његов начин живота још увек крије многе тајне. Јужни Сибир је најдаље северно станиште ове врсте. Данас у Русији живи само 150 до 200 јединки.

Кавкаски леопард

Такође је познат као персијски леопард. Некада је настањивао територију између северног Кавказа и Црвеног мора, али за време 20. века популација му је драматично опала. Данас је на листи угрожених животињских врста.

Руски зоолози данас у оквиру специјалног програма покушавају да врате ову врсту у кавкаски регион. Специјални центар за узгој леопарда основан је 2007. године у Сочију. После периода рехабилитације животиње се пуштају у дивљину. Центар планира да 2018. године у дивљину пусти пет јединки.

Далекоисточна дивља мачка

Ова дивља мачка је аутохтона врста Далеког истока. Живи само у овом региону и избегава отворен терен, бирајући шуме и мочваре са растињем. Приморски крај Русије јој је омиљено станиште.

Ова мачка не воли лоше временске услове. Кад падне снег, обично по неколико дана из излази из склоништа. Дивља мачка се храни мишевима, али лови и друге мале глодаре. Непознат је тачни број јединки.

Њен близак рођак, европска дивља мачка, настањује Кавказ.

Мочварна мачка

Ова врста настањује јужну Русију, углавном Астрахањску област и Дагестан. Има дуге ноге, кратак реп и велике уши са малим чуперцима на врху, као код риса.

Мочварну мачку није лако срести у дивљини. Крије се у високом жбуњу и избегава људе. Лови и дању и ноћу.

Прочитајте такође: Која је најпознатија руска мачка?

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Више занимљивих садржаја пронађите на Russia Beyond на српском
Сазнајте још: