Шта треба да урадите да бисте добили руски пасош

Getty Images
Да ли је руско држављанство ваша будућност?

Руске власти последњих година раде на томе да процес подношења захтева за руско држављанство постане што лакши. Посебан статус имају бивши држављани СССР, људи који говоре руски језик, инвеститори, високо квалификовани професионалци и талентовани млади људи. Почетком марта председник Владимир Путин је изјавио да је држава спремна да на сваки могући начин олакша боравак страним студентима па и тако што ће им бити лакше да поднесу захтев за добијање руског држављанства.

Дакле, шта је потребно за добијање држављанства? Пре подношења захтева морате боравити бар пет година на територији земље, говорити руски језик, знати најосновније историјске догађаје и дати заклетву на верност Русији.  

Колико људи жели руски пасош и зашто? 

Владимир Путин и Стивен Сигал у Кремљу, 2016.

Према Министарству унутрашњих послова Русије, у 2017. години је чак 265 319 страних држављана добило руско држављанство, у просеку месечно око 22 000 људи. То је био благи пораст у поређењу са 2016. годином.

Последњих неколико година међународне звезде и спортисти (споменимо само америчког глумца Стивена Сигала и бразилског фудбалера Марија Фернандеса) добијају руске пасоше. Неки су то учинили само због љубави према Русији, док су други тражили нове могућности за наставак каријере. Чини се да је то популаран мотив и за обичне људе.

„Одабрала сам земљу у којој сам могла да се преселим након завршетка студија и максимално искористим своје способности“, рекла је млада жена из Литваније, објашњавајући зашто је одлучила да поднесе захтев за руско држављанство. „Европске земље ми нису привлачне због локалног менталитета, а и живот у њима је прилично скуп.“

Девојка из Украјине која студира кинески језик такође сматра да Русија нуди више могућности за професионални развој, као и много отворених људи.

„Када сам у Москви, окружена сам људима који су успешнији, паметнији и активнији од мене - и то ме мотивише да се развијам. Знам да ћу у Москви пронаћи посао везан за Кину“, рекла је.

„Преселио сам се из економских разлога“, каже један Француз који подноси захтев за руско држављанство а живи у граду Кунгур у Пермском крају већ пет година. „Више нисам могао да поднесем Француску... За мене тамо није било посла; ја сам пилот балона, а у Лилу, где сам живео је све мање и мање туриста... У Кунгуру су људи љубазнији и активнији. И клуб људи који воле ваздушне балоне је живљи.“

Обавезна провера знања језика

Пре подношења захтева за руско држављанство, од страног држављанина се обично тражи да добије привремену боравишну дозволу.

За све који траже руско држављанство примењују се следећи захтеви:

- Особа је морала на територију Русије да борави бар пет година од момента добијања боравишне дозволе

- Особа мора да има законски извор прихода

- Особа мора да одустане од свог постојећег држављанства

- Особа не сме да има криминални досије и мора да поштује законе земље

- Особа мора да говори руски језик

Уз то је потребна медицинска потврда о здравственом стању која се добија у одобреном медицинском центру.

За привремену боравишну дозволу мора да се докаже знање руског језика, историје и руских закона. За држављанство ће пет година касније поново и детаљније проверити знање руског језика.

Неки кандидати могу бити ослобођени од таквих испита: грађани Белорусије, особе са инвалидитетом, малолетни, мушкарци старији од 65 година и жене старије од 60 година, високо квалификовани стручњаци и чланови њихових породица и они који могу да докажу изврсно знање руског језика.

Постоји лакши и краћи начин

У неким случајевима страни држављани који траже руско држављанство не чекају пет година да би поднели захтев. Они који спадају у неку од ових категорија могу захтев да поднесу након само једне године боравка у Русији са боравишном дозволом:

- Лице са изванредним достигнућима у науци, технологији или култури

- Лице које има стручне квалификације које су тражене у Русији

- Лице које је добило политички азил у Русији

- Лице које руски закони признају за избеглицу

Постоји и посебан „поједностављени“ поступак који смањује време потребно за доношење одлуке: са годину дана до 3-6 месеци за оне који:

- имају статус „руског говорника“ (живе у иностранству али код куће говоре руски и желе да се преселе у Русију)

-  рођене у Совјетском Савезу или који су имали држављанство СССР

- имају родитеља који је руски држављанин и живи у Русији

- више од три године су у браку са држављанином или држављанком Русије

- имају дете са руским држављанством

- стекли су стручну спрему у Русији и раде у земљи више од три године

- имају компанију у Русији дуже од три године и плаћају порез (не мање од милион рубаља годишње)

- инвеститори са више од 10 одсто акција у руској компанији са капиталом од најмање 100 милиона рубаља

- високо квалификовани стручњаци који су радили у Русији дуже од 3 године

Они који служе у руској војсци по уговору такође могу да поднесу захтев за држављанство по новом поједностављеном поступку. Морају се одрећи свог постојећег држављанства, доказати своје знање руског језика и добити потврду руководства војске. Боравишна дозвола није потребна.

Проверите своја знања: Да ли можете да положите тест за добијање руског држављанства?

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Више занимљивих садржаја пронађите на Russia Beyond на српском
Сазнајте још: