Пет чињеница о језивом слепом кучету из руског подземља

Legion Media
Прави хорор на земљи: огромни зуби, атрофиране очи и велика жеља за копањем. Упознајте овај еволутивни феномен.

Већина слепих кучића (Spalax) насељава Источну Европу и Азију. У Русији настањују чак и области вечитог снега и леда.

1. Највеће слепо куче

Две врстe слепог кучета настањују Русију: обично и џиновско слепо куче. Ове врсте су крупније од својих рођака. Велико слепо куче је тешко до 700 грама, док џиновско достиже тежину од преко килограма. Десет пута је веће од просечне кртице!

Велико слепо куче је распрострањено у области око реке Волге, на Северном Кавказу и у јужним степама Русије. Џиновски слепи кучићи се могу наћи не само у наведеним крајевима, него и у планинским рејонима Урала, укључујући области вечитог снега и леда. Неки научници их издвајају у посебну врсту као уралске слепе кучиће (Spalex uralensis).

2. Нису им потребне очи

Када га посматрате, чини вам се да је слепо куче само затворило очи, али оно их уопште нема, мада се види место где су се некад налазиле.

Очи му нису потребне, јер све време живи под земљом, хранећи се корењем. Све што му је потребно за живот јесу уши без ушних шкољки скривене у сивом крзну и огромни предњи зуби које користи за копање и јело.

3. Рођени архитекта

Замислите како ова животиња практично читав живот проводи копајући под земљом. Живе индивидуално и свако слепо куче ископа читав систем подземних разгранатих тунела. Најчешће им се ходници састоје од два нивоа: горњи ниво је дубок 20 центиметара и ту сакупљају храну коју односе у доњи ниво на дубину од 3-4 метра. У просеку јединка припреми до 10 килограма резерви хране за зиму.

4. Највероватније га никад нисте видели 

Слепо куче се веома ретко појављује на површини земље. Понекад се деси да пси ископају њихове тунеле и извуку их напоље. У том случају ћете бити изненађени када видите ове становнике ваше баште!

Сада замислите да популација од 20 слепих кучића може да насели један хектар земље, при чему свако од њих копа дуге ходнике, улазе и излазе. Обично се не налазе на узораној земљи, јер избегавају буку и вибрације које праве пољопривредне машине, али могу се сместити у вашој башти. А онда се можете опростити од својих кромпира, шаргарепа и лука, али и лала, јер једу све на шта наиђу!

5. Неке врсте су заштићене

Обично слепо куче је веома распрострањена врста. Баштовани често имају муке с њима. Не плаше се ничега осим буке, па се и сада против њих користе само уређаји који праве буку и вибрације.

Међутим, џиновско слепо куче је ретко у природи (и баштама). Чак спада међу угрожене врсте.

Наравно, немојте покушавати да их ухватите или припитомите. Као и све дивље животиње, не воле људе, могу вас угристи, а такође могу бити носиоци неких болести.

  • Пријавите се на наш Телеграм канал
  • Запратите нашу страницу на руској друштвеној мрежи Вконтакте
  • Пријавите се на нашу недељну мејлинг листу
  • Укључите у браузеру „Show notifications“ (дозволи обавештења) за наш сајт
  • Инсталирајте VPN сервис на свој рачунар и/или телефон како бисте имали приступ нашем сајту чак и ако он буде блокиран у вашој земљи

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Сазнајте још:

Наш сајт користи „колачиће“ („cookies“). Притисните овде да сазнајете више о томе.

Прихватити коришћење „колачића“